sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Vitamine si rolul lor in sanatate!

Vitamina
Cele mai bune surse vegetale
Rolul in sanatate
Deficienta
   A (retinol in alimentele de origine animala,beta caroten in cele de origine vegetala)                                                           
Surse animala: lapte,unt,branza,galbenus de ou.
Surse vegetale: morcovi,caise,dovleac,ardei gras rosu,brocoli,legume cu frunze, mango si cartofi dulci.
Esentiala pentru vedere,cresterea oaselor, refacerea pielii si tesuturilor; beta carotenul actioneaza ca antioxidant si protejeaza sistemul imunitar.
Se caracterizeaza prin vedere slaba noaptea,piele uscata si rezistenta scazuta la infectii, in special deficiente respiratorii.
B1 (tiamina)
Cereala integrale, drojdie, cartofi, fructe oleaginoase, fasole si lapte.
Esenta in producerea energiei, in sistemul nervos, muscular si inima. Ajuta la dezvoltarea capacitatilor mentale.
Se caracterizeaza prin depresie, iritabilitate,deficiente nervoase, pierderea memoriei. Caracteristica alcoolicilor.
B2 (riboflavina)
Branza, oua, lapte, iaurt, fulgi de cereale, extract de drojdie, migdale si seminte de dovleac.
Esentiala in producerea energiei, in functionarea vitaminei B6 si a niacinei si in refacerea tesuturilor.
Se caracterizeaza prin lipsa energiei, buze uscate si crapate, amorteala si mancarimi ala ochiilor.
Niacina (face parte din complexul de vitamina B )
Fasole, cartofi,fulgi de cereale,germeni de grau,alune,lapte,branza,oua,mazare,
ciuperci,legume cu frunze, smochine si prune uscate.
Esentiala pentru sanatatea sistemului digestiv,piele si circulatie.Ajuta la echilibrul energiei.
Deficienta este rara,dar se caracterizeaza prin lipsa de energie,depresie si piele solzoasa.
B6 (piridoxina)
 Oua,paine din grau intergal,fulgi de cereale,fructe oleaginoase,banane si legume crucifere precum brocoli,varza sau conopida.
Esentiala in asimilarea proteinelor si grasimilor, in producerea globulelor rosii si in buna functionare a sistemului imunitar.
Deficienta se caracterizeaza prin anemie,dermatita si depresie.

B12
(cianocobalamina)
Lapte,oua,fulgi de cereale,branza si extract de drojdie.
Esentiala in producerea globulelor rosii,in mentinerea sanatatii sistemului nervos si in cresterea energiei.
Deficienta se caracterizeaza prin oboseala,risc marit de infectii,anemie.
Fosfat (acid folic)
Legume cu frunze,fulgi de cereale,fructe oleaginoase,leguminoase,banane si extract de drojdie.
Esentiala in diviziunea celulara;sta la baza materilalului genetic(ADN) al fiecarei celule.Este necerasa in timpul sarcinii,deoarece protejeaza fatul impotriva anomaliilor tubului neural.
Deficienta se caracterizeaza prin anemie si pierderea apetitului.Este legata de anomaliile neurale la sugari.
C (acidul ascorbic)
Citrice,pepene,capsuni,rosii,brocoli,cartofi,ardei grasi si legume verzi.
Esentiala in absorbtia fierului,sanatatea pielii,dintilor si a oaselor.Este un antioxidant care intareste sistemul imunitar si ajuta la combaterea infectiilor.
Deficinenta se caracterizeaza prin cresterea predispozitiei la infectii,oboseala,deficiente ale somnului si depresiei.
D (calciferol)
Margarina,uleiuri vegetale,oua,cereale si unt.
Esentiala in formarea oaselor si a dintilor;ajuta la absorbtia calciului si fosforului in organism.
Deficienta se caracterizeaza prin cresterea predispozitiei la infectii,oboseala,deficiente ale somnului si depresie.
E (tocoferol)
Seminte,fructe oleaginoase,uleiuri vegetale oua,paine integrala,legume cu frunze,ovaz si cereale.
Esentiala in sanatatea pielii,circulatiei si intretinerea celulelor.Este antioxidant.
Deficienta se caracterizeaza prin cresterea riscului la atac de cord,apoplexie si anumite tipuri de cancer.
Calciu
Lapte,branza,iaurt,legume cu frunze,seminte de susan,brocoli,smochine uscate,leguminoase,migdale,spanac si nasturel.
Esential in formarea si intretinerea oaselor si dintilor,functionarea muschiilor si a sistemului nervos.
Deficienta se caracterizeaza prin oase moi si fragile,osteoporoza,fracturi si slabiciune musculara.
Fier
Galbenus de ou,fulgi de cereale,legume cu frunze,caise si prune uscate,leguminoase,cereale integrale si branza tofu.
Esential in sanatatea sangelui si a muschilor.
Deficienta se caracterizeaza prin anemie,oboseala si rezistenta scazuta la infectii.
Zinc
Alune,branza,cereale integrale,seminte de floarea-soarelui si dovleac,leguminoase,lapte,branza tare.
Esentiala in buna functionare a sistemului imunitar,formarea tesuturilor,cresterea normala,vindecarea ranilor si reproducere.
Deficienta se caracterizeaza prin cresterea si dezvoltare defectuasa,vindecarelenta a ranilor si pierderea gustului si al mirosului.
Sodiu
Mare parte din cantitatea de sare pe care o ingeram provine din alimentele procesate precum chipsurile,branza si conservele.Se gaseste,de asemenea ,in stare naturala in multe alimente.
Esential in formarea nervilor,muschilor si in reglarea lichidelor corpului.
Deficienta este rara, dar poate duce la deshidratare,crampe si slabiciune musculara.
Potasiu
Banane,lapte,leguminoase,fructe,oleaginoase,seminte,cereale integrale,cartofi,fructe si legume.
Esential in echilibrul apei in organism,tensiune arteriala si transmiterea nervoasa.
Deficienta se caracterizeaza prin slabiciune,sete,oboseala,confuzie mentala si tensiune arteriala crescuta.
Magneziu
Fructe oleaginoase,seminte,cereale integrale,leguminoase,branza tofu,smochine,caise uscate si legume verzi.
Esentiala in sanatatea muschilor,oaselor si dintilor,cresterea normala si in sistemul nervos.
Deficienta se caracterizeaza prin letargie,slabiciunea oaselor si muschilor,depresie si iritabilitate.
Fosfor
Lapte,branza,iaurt,oua,fructe oleaginoase,seminte,leguminoase si cereale integrale.
Esentiale in sanatatea oaselor si dintilor,producerea energiei si asimilarea nutrientilor,in special a calciului.
Deficienta este rar intalnita.
Seleniu
Avocado,linte,lapte,branza,unt,nuci de Brazilia si alge.
Esentiala in protectia impotriva radicalilor liberi  si a cancerului.Este antioxidant.
Deficienta se caracterizeaza prin scaderea actiunii antioxidante.
Iod
Alge si sare iodata.
Ajuta la formarea hormonilor glandei tiroide.
Deficienta poate duce la un metabolism lenes si la formarea gusei,la apatite,par si pilele uscae.
Saruri de clor
Sare de masa si alimente care contin sare de masa.
Regleaza si mentine echilibrul lichidelor in organism.
Deficienta este rar intalnita.
Mangan
Seminte oleaginoase,cereale integrale,leguminoase,branza tofu si ceai.
Component esential al diferitelor enzime care ajuta la producerea energiei.
Deficienta nu prezinta simptome specifice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu